Welk blok is geschikt voor mij en mijn paard?
Momenteel verkopen wij 2 modellen vrijheidsdressuurblokken, de Basic en de Square. Aan de hand van de volgende vragen/stellingen met bijbehorend model kunt u uw eigen keuze maken:
Ik heb een shetlander welk blok past bij mij: Alle
Ik wil mijn shetlander met 4 benen op het blok: Square
Ik heb een pony (A t/m D) welk blok past bij mij: Alle
Ik wil mijn pony (A t/m D) met 4 benen op het blok: Square
Ik heb een paard met smalle schouders welk blok past bij mij: Alle
Mijn paard is wat gezet (brede schouders) of groter dan 1.70m: Square
Mijn pony/paard heeft nog nooit op een blok gestaan en is altijd erg wild met zn benen aan het maaien: Square (en juiste begeleiding ivm schade aan blok en/of paard)
Mijn paard weegt meer dan de aangegeven belastbaarheid: Blok op maat met extra versteviging (wel is het zo dat als jouw paard zeg 1000 kilo weegt dat deze het ook nooit voor elkaar zal krijgen met 4 benen erop te staan, je zou dus kunnen zeggen dat ongeveer zijn halve gewicht of iets meer op het blok zal rusten)
Ik heb een shetlander en een tinker: Square
Wat kan ik mijn paard laten doen op een vrijheidsdressuurblok?
Je kunt het paard leren hier 1, 2 of zelfs 4 voetjes erop te laten zetten. Het paard kan alleen met zijn voorhand op het blok staan maar ook alleen met zijn achterhand. Je kunt het paard aanleren vertrouwen te hebben zijn gewicht op een verhoging/blok te zetten. Als hij dit eenmaal onder de knie heeft zul je zien dat hij het prachtig vind om rond te kijken. Hij heeft ineens een veel groter uitzicht en hier genieten de meeste aanzienlijk van. De meeste paarden zullen trots hun troon bestijgen en er niet meer af willen gaan. Het voorzichtig afstappen van het blok moet uiteraard ook goed aangeleerd worden.
Uiteraard kun je het blok ook gebruiken als poetsopstapje en opstaphulp voor jezelf.
Wat kan ik mijn paard laten doen op een Balance board / wipwap?
Een oefening op een balance board of wipwap is moeilijker dan het lijkt. De meeste paarden zullen zonder twjifel de wip oplopen. Dit lijkt namelijk wat op het belopen van de plank van een trailer. Ook als een paard het vrijheidsdresuur blok al snapt zal het erop stappen niet lastig zijn. De uitdaging zit hem in de beweging van de wip. Zodra een paard hier met 4 voetjes op staat zal deze gaan wiebelen op de balans van het paard. Let op: sommige paarden kunnen hiervan schrikken.
Als het paard gewend is dat het bord wat wiebelt en dit prima vind kan de oefening pas beginnen. Je kunt het paard leren wiebelen/wipwappen. Vraag hem zn gewicht naar voren te brengen zonder zn benen op te tillen en de wip kantelt mee naar voren. Als je het paard vraagt z'n gewicht naar achter te verplaatsen (ook weer zonder z'n voetjes te verzetten) kantelt de wip mee naar achter. Door dit afwisselend te vragen zie je een schommelende beweging. Sommige paarden kunnen dit al heel goed uit zichzelf doen.
Het paard word zich met behulp van een blok en/of wipwap erg bewust van zijn eigen gewicht en benen. Waar moet hij z'n benen neerzetten en hoe verplaatst hij zijn gewicht. Het paard blijft/wordt soepel in de schouders en heupen. Je geeft het paard een flinke dosis hersenwerk, afwisseling en leuk spelletje!
Wat is vrijheidsdressuur?
Vrijheidsdressuur in het kort uitgelegd: Het woord zegt het eigenlijk al; dressuur in vrijheid.
Oorspronkelijk komt vrijheidsdressuur uit het circus waar de paarden verschillende kunstjes uitvoerde voor het publiek. Tegenwoordig is het meer een verzamelnaam voor alle kleine, grote en gekke kunstjes die je je paard op commando kunt laten doen. Van een kusje geven tot het zitten hebben alle oefeningen gemeen dat ze uit het natuurlijk gedrag van het paard voortkomen.
Het leuke van vrijheidsdressuur is dat elk paard het kan leren. Van jong tot oud en van mini tot maxi. De een leert snel en heeft super snel alles opgeslagen en de andere heeft hier en daar wat extra geduld en uitleg nodig.
De kunstjes worden meestal geleerd vanaf de grond aan de hand. Het is uiteraard ook mogelijk om verschillende oefeningen onder het zadel te vragen.
Waarom zou je aan vrijheidsdressuur beginnen?
Dit kan verschillende redenen hebben:
Het paard wat afwisseling te geven.
Het paard is te klein om op te rijden (mini's).
Het paard heeft een blessure waardoor hij tijdelijk of volledig onberijdbaar is geworden.
Het paard flexibel te maken en zijn spieren eens op een andere manier laten gebruiken.
En het is natuurlijk gewoon leuk!